[O1] Próba rozruchu,świst po czym metaliczny zgrzyt i cisza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzesiek8630
    Classic
    • 2009
    • 12

może pompa ABS ( jest to domniemanie ) przeszukaj forum pisałem o tym... ABS padł pózniej kolejne elementy ale u mnie to poprostu było spalenie centralnego komputera ABS`u. Po wymianie działa jak bajka.
  • Atman
    Classic
    • 2008
    • 13

Witam! chciałbym poradzić się Was, ponieważ dzisiaj rano przy temp -14 st , po włączeniu zapłonu i jednorazowym podgrzaniu świec nie zgasla kontrolka temperatury i poziomu płynu chłodzącego. Nie kontynuowałem rozruchu - wyłączyłem zaplon i profilaktycznie sprawdziłem poziom plynu i oleju silnikowego. Wszystko OK, tylko nie sprawdziłem czy plyn chłodzący był w stanie plynnym
    Po tym standardowym sprawdzeniu, ponownie włączyłem zaplon, podgrzałem 2 razy swiece i zacząłem „krecic”.
    Po kilku obrotach silnika – ok. 1-2 sek „kręcenia”, zanim silnik odpalił usłyszałem jakby świst powietrza po czym metaliczny zgrzyt,szarpnięcie i tak jakby cos stanęło na przeszkodzie silnikowi. Oczywiście nie odpalil. Czy ktos miał podobne zdarzenie? Dodam, ze samochod to Octavia I 1,9 TDi AGR 2000r, 220 tys.km, sprawne swiece zarowe , rozrusznik kreci bez zarzutow, nowy akumulator. Przebieg jest pewny i do tej pory nie było zadnych usterek silnika ani turbiny. Oleje i wszystkie filtry wymieniane co ok. 13 tys km. Obecnie zalany olej to Castrol Magnatec Diesel 10w40 na którym przejechałem ok. 11tys. Do paliwa dodany Skydd w proporcji zalecanej przez producenta.

Komentarz

• phoneman
      RS
      • 2008
      • 3374
      • Octavia I (1U2)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Co do kontrrloki temepratury to masz zabrudzone styki w zbiorniczku
      Było o tym kilka razy : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=28742

Co to znaczy: Rozrusznik kręci ? Czy kręci sam rozrusznik ? Czy kręci z silnikiem ? :diabelski_usmiech
      .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• Atman
        Classic
        • 2008
        • 13

Sprawdze te styki, dzieki
        A tak na powaznie, to nie one sa moim problemem w tej chwili.
        A piszac rozrusznik kreci mialem na mysli, ze kreci z silnikiem - co wydawalo mi sie oczywiste i tego nie napisalem Chociaz kilka linijek nizej mozna przeczytac... i do tej pory nie było zadnych usterek silnika...czyli pewnie tez krecil

Komentarz

Pracuję...